Älskar du när människor får vara bra? Är du nyfiken på biodata och AI? Är du noggrann och kommunikativ och vill vara med och bygga bolag? Då vill vi jobba med dig!

Linkura gör människor starkare, smartare och gladare!

Linkura erbjuder världsledande träningsprogram för mental kondition som bygger på biodata och coachning. Efterfrågan på våra tjänster ökar och vi söker nu en Customer Success Manager till vårt kontor i Linköping. I rollen blir du en central person i vår tillväxtresa. Det här är din chans att arbeta direkt med våra användare och kunder i leverans samt bygga upp en Customer Success-organisation från grunden.  

Vi är i början på en fantastisk tillväxtresa där varje persons arbete sätter prägel på bolaget framåt. Ditt arbete kommer forma våra användares upplevelse och hela Linkuras skalbarhet framåt.

En dag på jobbet

I din vardag är du spindeln i nätet som leder samarbetet mellan säljare, coacher och produktteam och skapar en suverän leverans till våra användare. Du håller ordning på vart kunder befinner sig i sin resa och säkerställer att de får en så bra Linkura-upplevelse som möjligt.

Du ansvarar för alla löpande kundprojekt och utvecklar leveransprocessen samt din roll efter behov för att skapa nöjda användare, kunder och kollegor. Du hämtar aktivt in feedback och tar ofta rollen som kund eller användare i forum där vi arbetar med vår fortsatta produktutveckling.

Arbetsuppgifter

  • Skapa magiska upplevelser för våra användare genom onboarding, uppföljning och rapportering i deras träningsprogram
  • Hantera relationen med våra användare och säkerställa att det får ut största möjliga nyttan av Linkura.
  • Projektledning av alla pågående projekt hos olika kunder inklusive planering, resurssättning, genomförande, rapportering och utvärdering
  • Skapa ett gott och nära samarbete med kundansvariga
  • Involvera och koordinera coacher, säljare, analysteam i varje leverans
  • Ytterst ansvara för att följa och öka vår kund- och användarnöjdhet (NPS)
  • Hantera first-line-support och löpande utveckla vårt hjälpcenter
  • Samarbeta nära produktteam i den fortsatta utvecklingen av Linkuras produkter och tjänster
  • Vidareutveckla leveransprocessen och Customer Success-funktionen för att bli skalbar. På sikt kommer vi anställa fler till ditt team och du ansvarar för att sätta grunden på plats!

Din nya omgivning

Vår kunder är moderna företag och försäkringsbolag som förstår att deras medarbetare och försäkrades mentala kondition är högsta prioritet. Du kommer i din roll möta både chefer och HR-chefer med ett stort intresse för att stärka den mentala konditionen hos sina medarbetare. Våra användare är både sagda chefer och hela deras team, ofta hela företag, samt försäkrade som får tillgång till våra tjänster genom sin försäkring.

Dina kollegor är ett kunnigt, nyfiket och prestigelöst gäng av säljare, marknadsförare, utvecklare, produktägare och coacher samt ett stort nätverk av experter inom mental kondition. På Linkura har du stort ansvar och frihet, men är aldrig ensam. Linkura är ett lagspel.

Vem är du?

Vi tror att du är noggrann, kommunikativ och trivs i en roll där du är spindeln i nätet med koll på allt. Du är duktig på att snabbt skapa överblick och är skicklig på att prioritera och kommunicera i alla kanaler. Du har bakgrund i roller med många parallella projekt/leveranser där du utvecklat nya processer och strukturer för att effektivisera ditt arbete.

Du är van att skapa och följa checklistor, projektkalendrar och andra dokument som underlättar både din och omvärldens vardag. Du älskar att hjälpa till och får energi av kontakten med både kund och användare. Vi tror också det kittlar till lite i magen av tanken att vara med och bygga bolag när det går fort.

Vi bryr oss inte ett skvatt om din ålder, din könstillhörighet, bakgrund eller annat ovidkommande. Däremot vet vi att det är bra att behärska både svenska och engelska i tal och skrift, för att nå fram i alla våra dialoger.

Linkura rekryterar kompetensbaserat. Du ansöker därför genom att svara på tre frågor. Du behöver inte skicka in CV eller personligt brev. Vi genomför intervjuer löpande!