Så behåller du din energi från semestern.

Tinna Berglund, uppskattad föreläsare inom proaktivt hälsoarbete och mångårig medarbetare på Linkura är en av Sveriges mest erfarna hälsocoacher. Här delar Tinna med sig av sin erfarenhet och ger oss handfasta tips. 

Precis på samma sätt som att det är bra att växla ner inför semestern är det lika viktigt att successivt trappa upp efter ledigheten. Ett klassiskt misstag många gör är att direkt trycka gasen i botten och maxa – och då finns risken att vi snabbt känner oss trötta och slutkörda.

Kom gradvis tillbaka till jobbet.
Vår hjärna behöver tid till omställningen från semester till jobbmode, så försök att ge dig själv luft i kalendern. Se till att boka smart och se till att det finns utrymme i kalendern för förberedelse, efterarbete och reflektion. Minst lika viktiga aktiviteter i din kalender som olika möten. Glöm inte heller att boka in fysisk aktivitet på arbetstid någon gång i veckan.

Skapa hjärnvila.
Ett sätt är att se till att bryta av den mentala intensiteten som många går in i är att ge sig själv små micropauser då vi kan skapa hjärnvila. Det behöver inte vara långa pauser, utan det räcker med att ta några djupa andetag, gå lugnt till kopieringsmaskinen eller skjuta ut stolen från skrivbordet och titta ut genom fönstret.

Se det som en nystart.
Under semestern har du förhoppningsvis klivit ur ekorrhjulet som du vanligtvis är inne i, varför då inte ta tillfället i akt och använda lite av det utrymme du har skapat för att reflektera över hur du vill ha det på jobbet. Ställ dig gärna frågorna:
– Vad är viktigast på jobbet och i privatlivet?
– Vad behöver jag fokusera lite extra på?
– Vad krävs för att jag ska bibehålla fokus och energi under hösten?

Behåll dina goda vanor.
Ett annat konkret tips är att försöka bibehålla de goda vanor du har kommit in i under semestern. Du kanske har varit duktigare än tidigare på att vila mellan varven, rört på dig mer och vistats mer utomhus. Fortsätt att prioritera dessa viktiga delar även när vardagens måsten kryper på.

Vill du komma i kontakt med Tinna? mejla  tinna@linkura.se