Som tidigare kommunicerats har Henrik Tegelström, tillväxtdriven entreprenör med mångårig erfarenhet av att framgångsrikt skala upp bolag internationellt, tillträtt som ny VD för Linkura. Henrik kommer närmast från en roll som VD och ägare på Senzum AB. 

Välkommen till Linkura Henrik! Hur känns det efter en knapp månad på nya jobbet?
– Tack! Jorå, ganska bra. Antagligen lite så som alla känner som är ny på jobbet. Lika bra att riva av de avvikande dumma frågorna direkt så de inte poppar upp om typ 3 år haha

Varför hoppade du på detta uppdraget?
– Timing och syfte är väl två huvudskäl. Att göra bra affärer är ju alltid kul och jag tror att detta ekosystem av häftiga bolag inom healthtech som nu skapas är rätt i tiden, likaså Linkura. Att arbeta proaktivt med hälsa tenderar öka i intresse varje år och kommer att göra att vi tar kontroll över vår hälsa på ett annat sätt. Vi förväntar oss hinna med mer och mer varje år gör att den viktigaste frågan för att vi ska hålla oss friska och uppleva god livskvalitet är kontroll på stressbelastningen.

– Att därtill få jobba med något som gör världen en smula bättre gör ju det väsentligt enklare att acceptera väckarklockan på morgonen.

Så vad ser du är skillnaden med Linkura?
– Ja, istället för att du gissar och tror så ger den här jäkligt avancerade ekg-mätaren validerad och objektiv hälsodata så du vet exakt hur ditt nervsystem beter dig och således hur din stressbelastning är, det är coolt. Denna typ av verktyg tror jag kommer bli vanligt framöver. Att man närhelst man vill, kanske varje kvartal, väljer att mäta några dygn för att kalibrera sin ansträngning.

Hur menar du med kalibrering?
– Jag menar att man faktiskt får bekräftat av kroppen att man kan ta det där extra projektet på jobbet eller på fritiden, för att man ligger bra till. Alternativt att man är i risk för mental stress eller dålig sömnkvalitet och behöver hjälp och då finns det en massa lösningar för det. Från Linkura så är det ju AI-coachen Linus tillsammans med de certifierade hälsocoacherna som hjälper med beteendeförändringar och annan bra stöttning inom stress och sömn.

Vad är målet då?
Att konkludera att största delen av arbetsgivare i Sverige väljer att förse medarbetare med detta verktyg. För att de ser livspusslets utmaningar men också för att det finns en validerad avkastning som gör att de får tillbaka pengarna, nästa 10 ggr faktiskt. Så det bör vara rimligt inom några år.
Vi ska också erbjuda denna tjänst utomlands, så en internationalisering stundar så snart tiden är rätt. Men först Sverige.

OK, tack för detta Henrik. Vi följer gärna upp igen, och ber om fler tankar.
– OK, gärna det!

Kontaktuppgifter:
Telefon: 070-485 10 16
e-post: henrik@linkura.se