Idag finns en uppsjö av appar som påstår sig ska hjälpa dig att sova bättre. Men är dessa appar verkligen bra för oss eller stressar dem upp den sömnlöse ytterligare? Helena Schiller, sömn- och stressforskare och medlem i Linkuras Advisory board, pratar om sömnappar i Breakit.

– Inom forskningen finns det inga belägg för att de här apparna verkligen är helt tillförlitliga. Framförallt inte de appar som mäter sömndjup. Det enda hundraprocentiga sättet att mäta sömndjup är genom hjärnvågor, säger Helena.
Förutom dessa tekniska begränsningar finns det också psykologiska effekter att ta hänsyn till. Om du lider av sömnproblem och appen visar att du sover sämre än du trott kan du stressa upp dig ytterligare. Visar appen istället att du sover bättre än du trott, kanske du ifrågasätter den trötthet du känner och börjar oroa dig för att du är sjuk.

Helena ser däremot positivt på sömnapparnas framtid och tror att de kommer att bli allt mer användbara – kanske ihop med en sömncoach.
– Det är viktigare att lära människor om sömn än att ha massa appar som inte är helt tillförlitliga. Det viktiga är hur jag mår och upplever min sömn, inte vad appen säger.

Läs hela artikeln här…